ROOKKANALEN

kachels

Een goed rookkanaal is cruciaal voor de brandveiligheid. En het houdt de lucht in je woning gezond. Een kachel kan dus niet zonder. Daarom zorgt TiFIRE ook voor de plaatsing én het onderhoud van het rookkanaal. Volgens de geldende Europese normen en regelgeving.

Het bekendste rookkanaal is een schoorsteen, al is dit maar één manier om de rook af te voeren. Met open of gesloten verbranding. Zoals een inox rookkanaal, dat via de buitenkant van je woning omhooggaat. Een prima alternatief als je geen schoorsteen hebt. Dat biedt natuurlijk mogelijkheden om de kachel te plaatsen waar je zelf wilt.

 

Soorten rookkanalen

Voor een elektrische kachel heb je geen rookkanaal nodig. Voor een hout-, pellet-, kolen- en gaskachel natuurlijk wel. Rookkanalen bestaat meestal uit inox (RVS) of uit gecoat staal omdat die materialen hittebestendig zijn. Er zijn verschillende soorten rookkanalen:

enkelwandige rookkanalen

Deze buis zit altijd in een schoorsteen omdat de enkele wand te heet wordt. Dit type rookkanaal wordt gebruikt om de afvoer van rook in de schoorsteen te verbeteren.

dubbelwandige rookkanalen

Dit rookkanaal bestaat uit een binnen- en een buitenbuis, met daartussen isolerend materiaal. Dankzij de dubbele wand is dit rookkanaal wel brandveilig. Heb je geen schoorsteen? Dan is een dubbelwandig rookkanaal de oplossing.

flexibele rookkanalen

Dit rookkanaal is flexibel genoeg om bochten in een bestaande schoorsteen te volgen. Ze zijn verkrijgbaar als enkelwandig en dubbelwandig.

 

Open of gesloten verbranding

Naast brandstof (hout, gas, pellets, kolen) heeft vuur ook zuurstof nodig. Bij een open verbranding haalt het vuur zuurstof uit de ruimte waar de kachel staat. De rook gaat via het rookkanaal naar buiten.

Bij een open verbranding is een goed ventilatiesysteem cruciaal. En dat kan in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning wel voor problemen zorgen. Want het ventilatiesysteem kan de aanvoer van lucht niet altijd volgen.

In zo’n woning is een kachel met gesloten verbranding het meest geschikt. Want dankzij de gesloten circulatie trekt de kachel de zuurstof van buiten naar binnen. Bovendien ligt het rendement met een gesloten systeem hoger.

Bij TiFIRE heb je een ruime keuze uit kwalitatieve en duurzame merken. Naast de plaatsing, zorgt ons team ook voor het onderhoud en de herstelling van jouw haard én rookkanaal. Zo geniet jij onbezorgd van het beste rendement en de gezonde lucht in huis.

Tineke bekijkt welk rookkanaal het best past bij jouw woning. Zo geniet je zorgeloos van jouw kachel.
Ze vertelt er graag alles over.