ROOKKANALEN

haarden

Bij een haard denk je meteen aan een schoorsteen. Maar ook zonder schoorsteen kun je een haard plaatsen. Want er zijn verschillende manieren om rook af te voeren, zoals een inox rookkanaal langs de buitengevel.

Sowieso hebben haarden rookkanalen nodig. En daarbij is een goede plaatsing cruciaal voor de brandveiligheid en de kwaliteit van de lucht in je woning. Omdat het ene niet zonder het andere kan, zorgt TiFIRE ook voor de plaatsing én het onderhoud van rookkanalen. Afgestemd op het type haard en verbranding (open of gesloten).

 

Soorten rookkanalen

Kies je voor de sfeerhaard op elektriciteit? Dan heb je uiteraard geen rookkanaal nodig. Maar een hout-, pellet- en gashaard stoten wel rook uit. Rookkanalen bestaan uit hittebestendig gecoat staal of uit roestvrij staal (inox). Daarin onderscheiden we:

enkelwandige rookkanalen

De wand van dit type is dun waardoor het heet kan worden. Daarom gebruiken we enkelwandige rookkanalen alleen in schoorstenen. Vaak om de doorgang in een bestaande schoorsteen beter te maken voor de afvoer van rook.

dubbelwandige rookkanalen

Dubbelwandige rookkanalen zijn wel hittebestendig en brandveilig. Dankzij de binnen- en buitenbuis, met daartussen isolerend materiaal. Dit rookkanaal kan je dus prima gebruiken zonder schoorsteen. Daardoor heb je meer opties voor de plaatsing van je haard.

flexibele rookkanalen

Maakt je schoorsteen enkele bochten? Flexibele rookkanalen volgen ze moeiteloos. Dit type rookkanaal is verkrijgbaar als enkel- en dubbelwandig.

 

Open of gesloten verbranding

Vuur heeft zuurstof nodig om goed te branden. Een haard dus ook. Bij een open verbranding haalt de haard de lucht uit de ruimte. Een open haard is daarvan een goed voorbeeld.

Daarom is een goede ventilatie in de ruimte waar je haard staat belangrijk. En dat is soms een probleem bij een goed geïsoleerde woning. Om de eenvoudige reden dat het ventilatiesysteem de aanvoer van zoveel zuurstof niet kan volgen.

Als een open verbranding geen optie is, dan is een gesloten verbranding de beste keuze. Daarbij trekt de haard via een tweede schacht in het rookkanaal zuurstof naar binnen. Zo ben je zeker dat de lucht in je woning gezond is en blijft. Daarnaast heeft een gesloten circulatie nog een groot voordeel: het rendement ligt veel hoger dan bij een open verbranding.

Naast de keuze van de juiste haard, bekijkt Tineke ook of je rookkanaal voldoet aan alle normen. Da’s echt zorgeloos genieten van je haard. Leg gerust al jouw vragen aan haar voor.